Утвърдени са осъвременените учебни програми по география за 5-и и 6-и клас,

...
Утвърдени са осъвременените учебни програми по география за 5-и и 6-и клас,
Коментари Харесай

МОН одобри новите програми по математика за 5-7 клас

Утвърдени са осъвременените образователни стратегии по география за 5-и и 6-и клас, по математика - за 5-и, 6-и, и 7-ми клас, и по биология, физика и химия за 7-ми клас, оповестиха от МОН. Най-напред по тях би трябвало да стартират учениците, които следващата година са в пети клас.

 на новите стратегии бяха показани през октомври 2020 година Те плануват повече часове по математика за учениците в 5-и и 6-и клас, както и по-олекотени и на практика ориентирани стратегии по география и математика за тези класове, както и по физика, химия и биология за 7-ми клас.

" Целта на измененията е учениците да придобият на практика умения, изключително в региона на математиката и естествените науки. В подбора на обстановки за показване на изучаваните тематики и проблеми и на дилемите за използване на наученото се предлага да доминират обстановки от практиката и решение на житейски проблеми ", разясняват от просветното министерство.

В новите стратегии отпадат подтемите към обособените тематики и се лимитира броя на образователните публикации в учебниците, което дава повече независимост на учителя да реши какъв брой урочни единици да посвети на дадена тематика според от ползите и потребностите на учениците. Наред с това във всички образователни стратегии някои нови понятия отпадат, защото участват под формата на предстоящи резултати от образованието, усвоени са в предишни класове и е значимо да се познават и употребяват на практическо ниво, а не да се възпроизвеждат под формата на дефиниции.

Независимо от увеличението на броя на часовете по математика в 5-ти и в 6-и клас (от 136 на 153 часа на година)  и по география и стопанска система в 7-и клас, одобрено още преди началото на образователната година, спомагателни тематики не са планувани. Част от тематиките са преразпределени в класовете от стадия за по-тясно реализиране на междупредметни връзки, а други отпадат. По математика да вземем за пример признаците за делимост на 9 и на 10 отпадат, само че остават признаците за делимост на 2, 3 и 5. Отпада и тематиката в 7-ми клас " Построения с линия и пергел ", като за тези умения се работи на практическо ниво в тематиките " Еднакви триъгълници ", " Неравенства "  и " Успоредник ". По география и стопанска система " Антарктида "  се реалокира за проучване от 5-ти и 6-ти клас по отношение на нараствания брой часове.

Учебните стратегии стартират да се ползват поетапно от образователната 2021/22 година за учениците, които постъпват в 5-ти клас, като до одобряването на нови учебници ще се употребяват съществуващите.

За 5-ти, 6-ти и 7-и клас към този момент има одобрени и нови стратегии по компютърно моделиране и осведомителни технологии. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР